Estonia, Ekre ja LGBTQAI õigused

Eesti, oma nõukogude aegse minevikuga, on käinud ära pika tee LGBTQAI võrdsete õiguste alal. Võrreldes teiste endiste nõukogude vabariikidega, on Eesti suhteliselt rahumeelne paik LGBTQAI  kogukonnale ( vähene religioosete ringkondade mõju võrreldes meie naabrite Läti ja Leeduga), kuid  võrdsete juriidilises õiguste saavutamiseks  on käia veel pikk tee.

Nende Eesti elanike arv, kelle jaoks homoseksusaalsus on aktepteeritav, on jäänud võrreldes 2017 aastaga samaks.

Kui Eesti on nii mittereligioosne maa, siis miks on nii raske saavutada võrdseid õigusi LGBTQAI kogukonnale? Miks parempoolsed ühendused on nii fokuseeritud oma anti- gei teemale?

Vastus võib olla äärmiselt mitmetahuline ja ei pruugi mahtuda antud artiklisse, kuid me püüame keskenduda poliitilise tähelepanu hajumisele ja kohalikele valimistele.

Mis on EKRE ja miks on geid nende kinnisidee?

Juhul, kui sa pole eestlane ja sul pole aimugi, mis siin toimub, siis EKRE (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) on parempoolne partei Eestis, kes on keskendunud pereväärtustele ( loe kristlike väärtuste), Euroopa Liidu  ja LGBTQAI vastasusele paljude teiste teemade kõrval. Nende  pingutused on suunatud peamiselt ründamaks EL migratsioonipoliitikat, võitluseks  LGBTQAI  õiguste mahasurumiseks ja ka abordivastasele kampaaniale.

Iga paari kuu tagant tuleb EKRE oma lipuga tänavale ja alustab oma poolehoidjate suurendamiseks räigeid kampaaniaid, levitades oma lõhestavat ideoloogiat kogu riigis.

Veel kord küsimus, miks on EKRE kinnisideeks geivastane tegevus?

Järgides Andrzej Duda tegevust  Poolas, Viktor Orbánit Ungaris  ja isegi Vladimir Putini samme, püüab EKRE seltskond üles ehitada immigratsiooni ja LGBTQAI vastast liikumist riigis selleks et luua aaria tüüpi  perekeskne ühiskond. Selle idee täpne põhjus on vähem seotud tegeliku homovastase retoorikaga  vaid pigem vajadusega luua sisevaenlane, kelle vastu oma jõupingutused siis suunata.

Vasakpoolsed parteid on seni ebaõnnestunud   sidusa ühiskonna loomises ja parempoolsed on saavutanud edu ühiskonna lõhestamises ning sisevaenlase kuju loomises.

Arvestades kõike seda, miks me üldse hoolime EKRE-st?  Kas me saame midagi ette võtta selle suhtes?

Ilmne vastus on ,et tuleb teadvustada  hääletamise olulisust ja anda inimestele teada, et hääletamisest hoidumine on suurim teene EKRE -le. Mida vähem noori inimesi hääletamas käib, seda rohkem EKRE pooldajaid annavad hääle oma asja toetamiseks.

Mida veel saab teha  LGBTQAI liikumise toetuseks?

Tegelikult nii mõndagi! Hea uudis on ,et mitmed mõjukad parlamendiliikmed toetavad  kooselu seadusest tuleneviad samasooliste õigusi ja soovivad takistada EKRE-t nende piiramisel.  Kuid muidugi sõltub  see sellest, kui  paljud inimesed tulevad hääletama.

Mida saan praegu mina teha ?

Käia hääletamas.  Toetada  kohalike geiklubisid ja nende üritusi, need on praegu kõige nutikamad relvad. Ilma teie toetuseta ei toimi see kõik ja äärmusparempoolne ühiskond võib tekkida siis, kui te seda kõige vähem ootate (vaadake Poolat, mis jõudis vaid paari aastaga tsentristlikust ühiskonnast  paremäärmuslusse).

Allpool on mõned kohad, kus sinu osalus saab aidata:

X Bar: https://www.facebook.com/xbaar/
Sveta Bar: https://sveta.ee/
OMA Keskus: https://www.lgbt.ee/ 
Vikerruum (Tartu): https://www.facebook.com/vikerruum/